LINUX MINT & UBUNTU: ALTERNATIEVEN VOOR WINDOWS
07 november 2024 column by MorpurgoMedia.nl >> English version available.
Voordat we beginnen, een korte uitleg van een paar termen:
- ISO: Een bestand dat een exacte kopie van een systeem bevat, ook wel “image” genoemd.
- OS: Besturingssysteem, de software die een computer aanstuurt.
- Dualboot: Twee besturingssystemen op één computer.
- Malware: Schadelijke software, ontworpen om een computer te verstoren.
- CD-Rom: Compact disk, een schijf voor data, muziek of video’s.
- Linux, LinuxMint, Ubuntu: Open source besturingssystemen, meestal gratis.
- Open Source: Software waarvan de broncode vrij beschikbaar is.
- Windows: Een gesloten besturingssysteem, beheerd door Microsoft.
Het is inmiddels alweer twintig jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met Linux als OS, in verband met mijn toenmalige IT-bedrijf. Virussen woekerden destijds weelderig over vele computers, en klanten waren bang hun data kwijt te raken. Malware bleef vaak in het geheugen hangen, terwijl scanners alleen de harde schijf schoonmaakten. Na een herstart was de malware dus vaak weer terug, omdat deze nog in het geheugen zat.
Een technisch verhaal en wat ingewikkelder dan hierboven, maar een feit was dat alle anti-malwaremakers een anti-malware ISO hadden die je kon downloaden en op een cd-rom branden. Wat een medium was dat, die cd-rom, en ik ben blij dat het niet meer op grote schaal wordt gebruikt. Van alle opslagmedia zijn recordable cd-roms het meest vatbaar voor dataverlies over de jaren heen.
Maar goed, terug naar het onderwerp. Al die ISO's waren gebaseerd op Linux en niet altijd makkelijk te vinden op de websites van de makers. Maar ze maakten het werk, het vrijmaken van computers van malware, veel eenvoudiger. Meestal draaide ik scans van drie of vier verschillende makers en deed daarna een laatste controle na de herstart. In veel gevallen kon ik ook nog de data redden, omdat ik deze kon downloaden en door een extra scanner kon halen zonder de computer (het OS) op te starten. Hoe dat precies werkte, blijft beroepsgeheim, maar ik geloof dat Malwarebytes hier later groot mee is geworden.
Op een gegeven moment kreeg ik de eerste afgedankte computers binnen van klanten. Deze waren niet goed genoeg meer om Windows op te draaien. Regelmatig kwamen er ook families die geen computer of licentie konden betalen, maar wel een computer nodig hadden. Hoewel Linux in die tijd nog in de kinderschoenen stond, heb ik misschien wel dertig distributies getest om te kijken welke het gebruiksvriendelijkst was voor voormalig Windows-gebruikers.
Uiteindelijk ben ik altijd bij Linux Mint of Ubuntu gebleven, omdat deze stabiel, gebruiksvriendelijk en compleet waren vergeleken met andere opties. En nu, vele jaren later, gebruik ik na de overgang van Windows 10 naar 11 weer Linux Mint als basis-OS. Omdat het wordt gemaakt door vrijwilligers en gratis beschikbaar is, voel ik me verplicht om, naast donaties, ook te schrijven over hoe goed het tegenwoordig is.
De installatie is zeer simpel via een goedkope USB-drive, die je zelf kunt maken. Er is een programma genaamd Rufus dat je kunt downloaden zonder dat het echt geïnstalleerd hoeft te worden. Via dit programma zet je de Linux-software op de USB-drive, waarna je de computer opstart vanaf de USB. Hoe dat opstarten vanaf USB werkt, kun je lezen in de handleiding van je computer of overal vinden op YouTube.
Op dat moment draait Linux nog steeds van de USB en is er nog niets geïnstalleerd, dus het werkt trager dan na een installatie. Ben je niet tevreden, haal je de USB eruit en start je opnieuw op, dan kom je weer in Windows terecht. Maar heb je even met Linux op de USB gewerkt en werken wifi, Bluetooth en printers goed, dan kun je besluiten de software te installeren. Je kunt dit doen naast je bestaande Windows OS (dualboot) of alleen met Linux verdergaan. Mijn advies is om het naast Windows te installeren als je SSD of harde schijf groot genoeg is, en er eerst een periode mee te werken.
Conclusie: Linux is een goed alternatief voor wie op zoek is naar een snel, veilig en gebruiksvriendelijk systeem. Vooral als je geen zin hebt om veel te betalen voor softwarelicenties en een flexibel, betrouwbaar systeem zoekt, is Linux Mint of Ubuntu zeker het proberen waard!
Geniet van het leven.
Eljo Morpurgo
Reageren kan hier via Mastodon, Bluesky & nlsociaal
#Linux #LinuxMint #iso #os #dualboot #ubuntu #opensource #windows #it #virus #malware #computer #licentie #usb
---------------------
Eljo schrijft in opdracht columns en blog posts voor diverse websites en sociale media. Mocht u een opdracht hebben, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op via deze link.